Winkelwagen 0 items: € 0,00

Meer informatie070-891.91.90

Welkom bij Innemee Behang

Betrouwbare en objectieve informatie over tapijt

Bij de ontwikkeling en productie van tapijt wordt uitgebreid getest op toepasbaarheid en eigenschappen welke een tapijt heeft. Dit wordt omschreven en weergegeven middels de PIT- symbolen. De Product Informatie Tapijt (PIT) staat op de tapijtstaal van tapijt, en verzekert u dat het tapijt voldoet aan gemeenschappelijk vastgestelde kwaliteitsnormen. Alleen als het tapijt voldoet aan de gestelde normen en hoge kwaliteitseisen die PIT stelt, is een leverancier gerechtigd het tapijt van PIT-informatie te voorzien. Voor een lijst van tapijtleveranciers welke welke met en voldoen aan de eisen van PIT kunt u terecht op de website www.tapijtnet.nl

De Stichting PIT heeft bepaald dat de PIT- produktinformatie in de vorm van de symbolen alleen betrouwbaar is en alleen voldoet aan de overeengekomen technische normen als:

  • de PIT- produktinformatie direct gecombineerd wordt met het PIT- vignet
  • het PIT- vignet en de symbolen samen in een kader staan.
De tapijtindustrie in Europa heeft gezamenlijk besloten om alle verschillende nationale produkt informatie systemen vanaf 2008 te laten overgaan naar één Europees systeem met dezelfde technische normen voor heel Europa, het zogenaamde PRODIS-systeem.
PRODIS staat voor Product Informatie Systeem. Binnen PRODIS worden dezelfde symbolen gebruikt als bij PIT voor de toepassingsgebieden, eigenschappen en comfortklassen van tapijt. De symbolen betekenen dus hetzelfde, ze staan alleen in een ander label vermeld. Meer informatie over PRODIS kunt u vinden op www.pro-dis.info.
Vanaf 2008 is het dus mogelijk dat u naast het vertrouwde PIT-label ook het PRODIS-label tegenkomt op tapijtstalen in de winkel.

Uitleg en indeling

Het PIT-systeem heeft de symbolen in drie groepen verdeeld:

  • Toepassingsgebieden
  • Eigenschappen
  • Comfortklassen

Toepassingsgebieden

De symbolen voor de toepassingsgebieden zijn gebaseerd op een serie proeven waarin wordt bepaald hoe intensief een tapijt kan worden gebruikt. De toepassingsgebieden lopen van licht tot zeer intensief gebruik die worden weergegeven in onderstaande symbolen.

Licht woongebruik
Tapijt geschikt voor slaapkamers en logeerkamers.
   
Normaal woongebruik
Tapijt geschikt voor gebruik in woonkamers, woonkeukens, kinder- en hobbykamers.
   
Normaal tot zwaar woongebruik
Tapijt geschikt voor intensief gebruik in woonkamers, gangen en woonkeukens.
   
Zwaar woongebruik
Tapijt geschikt voor zeer intensief gebruik zoals werkkamers in de privé-sfeer.
   
Projectstoffering
Deze laatste twee symbolen worden gebruikt op tapijt dat geschikt is voor stoffering van (bedrijfsmatige) projecten. Deze symbolen zijn dus niet zozeer bestemd voor de consument. Omdat u deze symbolen wel kunt tegenkomen op de tapijtstalen, worden zij hier ter informatie vermeld.
   
 
   

Eigenschappen

Tapijt heeft naast de verschillende toepassingsgebieden ook nog symbolen voor speciale eigenschappen zoals geschiktheid voor op de trap, te gebruiken in vochtige ruimtes etc. Deze zijn gebaseerd op specifieke testen.

Trappen
Tapijt dat in woonsituaties geschikt is voor gebruik op trappen met afgeronde treden.
   
Trappen (intensief gebruik)
Tapijt dat in werksituaties geschikt is voor gebruik op trappen met afgeronde treden.
   
Zwenkwielen
Tapijt dat in woonsituaties geschikt is voor ruimten waar gebruik wordt gemaakt van (zit-) meubelen met zwenkwielen (wielbreedte minimaal 2 centimeter).
   
Zwenkwielen (intensief gebruik)
Tapijt dat in werksituaties geschikt is voor ruimten waar gebruik wordt gemaakt van (zit-)meubelen met zwenkwielen (wielbreedte minimaal 2 centimeter).
   
Antistatisch Tapijt
Tapijt waarbij de kans op elektronische schokken minimaal is.
   
Brandgedrag
Tapijt dat niet bijdraagt aan het ontstaan van brand. Het symbool geeft aan in welke brandklasse het tapijt valt.
   
Vloerverwarming
Tapijt geschikt voor goed geïsoleerde ruimten waar vloerverwarming is toegepast als hoofdverwarming. Mits deze laag een temperatuur verwarming met maximale aanvoerwatertemperatuur van 40°C. Vloeroppervlak mag niet warmer zijn dan 28°C.
   
Vochtige ruimten
Tapijt geschikt voor gebruik in ruimten waar het tapijt incidenteel nat wordt.
   
Elektrisch weerstand (doorlaatweerstand)
Tapijt met een doorlaatweerstand van ≤ 10.6 Ω (geleidend) of .≥ 10.9 Ω (dissipatief). Deze symbolen zijn van toepassing bij specifieke projecttoepassingen.
   
 
   
Antislip
Tapijt is slipbestendig.
   
Lichtechtheid
Tapijt dat kleurecht is.
   
Akoestiek
Tapijt dat geluid absorbeert en bijdraagt aan een betere akoestiek.
   
Geluiddempend
Tapijt dat bijdraagt aan de demping van geluid, en contactgeluid vermindert.
   
Vormvast (tegels)
Tapijt die vormvast zijn, dimensionaal stabiel.
   
Snijvast
Tapijt dat niet gaat rafelen bij het versnijden.
   

Comfortklassen

Tapijt heeft van zichzelf een luxe en comfortabele uitstraling. Hiervoor zijn de comfortsymbolen en voor deze symbolen geldt: hoe meer kroontjes, hoe hoger het poolgewicht. De hoogte van het poolgewicht bepaalt het comfort van het tapijt. Het symbool met de vijf kroontjes geeft aan dat het tapijt het hoogste poolgewicht heeft en dus de meest luxe en comfortabele uitstraling. 

 
klasse 1 klasse 2 klasse 3 klasse 4 klasse 5

Deze en meer informatie over PIT vind op www.tapijtnet.nl